Drivlina - elcykelmotor, broms- och växelsystem

När du ska köpa elcykel är det några saker att vara medveten om. Förutom själva cykelramen så är komponenter och drivlina viktiga delar att kika närmare på. En elcykel är inte som en vanlig cykel och därför behöver vi tänka lite annorlunda och ställa högre krav på komponenter.

Vi har valt att fokusera på varumärken med väldigt hög kvalitet för drivlina, cykelväxlar, elcykelmotorer och bromsar. Nedan kan du läsa lite mer om dessa komponenter. 

Placering av elcykelmotor

Motorer på elcyklar kan sitta på tre olika ställen. Vissa är designade att sitta på bakhjulet eller framhjulet. Den tredje varianten är den som sitter i mitten, så kallade mittmotorer. Sitter motorn i framnavet känns cykeln väldigt framtung att hantera och styra. Motor i framnav sitter ofta på enklare och mindre kraftfulla elcyklar. När elcykelmotorn sitter i baknavet driver bakhjulet på och körkänslan kan kännas onaturlig. Både motor och batteri är placerat baktill. Det blir begränsningar med vilka växlar man kan använda och dessa elcyklar kommer oftast med utanpåliggande växlar.

Elcykel med mittmotor

En mittmotor ger de flesta fördelarna. Med en mittmotor känns cykeln balanserad och ger den bästa cykelupplevelsen, som en vanlig cykel. Cykelramar designade med mittmotor kan då också ha ett rammonterat batteri vilket ger en låg och centrerad vikt. När motorn är placerad centrerat i mitten kan man också använda starkare motorer jämfört med när de är placerade bak- eller framtill. Vi arbetar endast med mittmotorer då de har flest fördelar och ger den absolut bästa körkänslan.

Bosch Performance elcykelmotor

Motorsystem för elcyklar

Elcykeln kommer med den motor den är designad för men när det gäller batteri och displayer går det ofta att justera inför ditt köp. Behöver du tex mer batterikapacitet för längre turer kan vi lösa det.

Bosch eBike Expert

Vi en av Sveriges få Bosch Ebike Expert för Bosch motor och elcykelsystem. Vi har bred och djup kompetens om Bosch och fördelen är också att vi alltid har reservdelar hemma. Hos oss kan du även få hjälp med service och uppgraderingar efter ditt köp. 

Bosch motorsystem har fyra olika styrkor: Active Line Plus, Cargo Line, Performance Line och den starkaste är Performance Line CX.

Det smarta systemet från Bosch eBike System består av eBike Flow-appen, kontrollenhet, display, batteri och motor. Upplevelsen utvecklas kontinuerligt även efter ditt köp, då du kan göra trådlösa uppdateringar av nya funktioner. Bosch har olika batterier där de nyaste PowerTube 750 är idealiskt för långa cykelturer och många höjdmeter.

LED Remote ansluter din eBike till eBike Flow-appen. Här har du med hjälp av det smarta systemet tillgång till all viktig information, till exempel batteriets laddstatus eller den körda sträckan. Uppgifterna visas på Kiox display eller på din smartphone via eBike Flow-appen. Eftersom LED Remote anpassar ljusstyrkan automatiskt till ljusförhållandena är displayen mycket lätt att läsa av även vid starkt solljus och distraherar dig inte i mörker.

Shimano STEPS system

Shimano STEPS är Shimanos exklusiva elcykelsystem. STEPS står för SHIMANO Total Electric Power System. Det innehåller kraftfulla motorer, batterier, drivlina och cykeldatorer. De Shimano STEPS-system som sitter på några av våra cyklar är E6100 och E5000. Det är båda starka och lätta motorer som ger en jämn trampning och stilrent integrerat i ramen. Helt automatisk växling.

Shimano-STEPS-motor-e6100 drivlina
Rohloff speedhub elcykel drivlina

Växelsystem för elcyklar

Cykelväxlar för elcyklar har två olika system att välja mellan: externa utanpåliggande växlar och inkapslade växlar. Externa växlar är lättillgängliga då kassett och växeln kan nås enklare och justeras. Nackdelen är att det lätt samlas smuts och behöver rengöras. Samt när växeln ligger utanpå blir den sårbar och kan lättare skadas. Inkapslade växlar ligger mer skyddade och kräver generellt mycket mindre underhåll. Cyklar du tex året runt, är inkapslade växlar att föredra. 

Det viktiga är att köpa en elcykel med bra växelsystem som är gjorda för att klara av högre hastigheter och mycket last. Det är värt att lägga lite extra pengar för att säkerställa att modellen klarar av elcykelns påfrestningar. Vi har växelsystem från Shimano, enviolo och Rohloff. Det sistnämnda är växlingens toppmärke och därav ett dyrare system. Läs närmare om de olika systemen nedan.

Enviolo växelsystem

Att cykla med enviolos teknologi innebär att du kan koncentrera dig mindre på att växla, mer på din cykeltur, vilket resulterar i en säkrare och mer njutbar upplevelse. Steglös växling när den är som bäst. 

Den kontinuerligt och steglösa växellådan gör det möjligt att utan ansträngning byta från en utväxling till en annan. enviolo finns med manuellt system eller automatiskt (enviolo Automatiq).

Enviolo Automatiq

Med den steglösa automatiska växlingen tar du cykelturerna till nästa nivå. Förinställ den kadens du föredrar i appen, och den steglösa automatiska tekniken kommer att justera enviolosystemet så att du kan trampa i samma takt, även uppför eller nedför backen. Enviolo Automatic system har avancerad teknik, men det är enkelt för dig att använda och mindre att tänka på.

Stopljusfunktion – när du stannar ställer din cykel automatiskt in sig på den förinställda startväxeln. När det blir grönt ljus kan du komma iväg på en lättare växel och snabbt komma tillbaka till din förinställda kadens.  

Med Bluetooth system kan du koppla upp dig mot växelsystemet. Den trådlösa anslutningen ger även enklare och snabbare monteringstid eftersom ingen kabeldragning behövs för installationen.

Rohloff E14-växelsystem-eshifter02b-drivlina

Rohloff växelsystem

Rohloff är i en klass för sig och specifikt gjorda för att passa elcyklar och lastcyklar. Växelomfånget, från lättaste till tyngsta växeln, är en stor fördel med Rohloff då omfånget på Rohloff är större än enviolo. Rohloff växelsystem är ett dyrare val men väl värt pengarna. Speciellt om du har en high speed elcykel då du är i ännu större behov av att kunna ha tillgång till tyngre växlar.  

Rohloff E-14

Några av våra kraftfulla elcyklar från Riese & Müller och Tern har det fina elektriska växelsystemet E-14. Med det kan du växla blixtsnabbt (inom 180 millisekunder) en eller flera växlar samtidigt. Du kan växla när du trampar eller står stilla samt även ställa in en startväxel som den växlar ner till automatiskt när du stannar till. Rohloff E-14 är kompatibelt med Bosch eBike System.

Kompatibelt med E-14 är deras cykelväxellåda SPEEDHUB som är en av de bästa som finns på marknaden. Rohloff SPEEDHUB har använts på elcyklar under nästan 20 år.  

Shimano växellådor

Vi har även elcyklar med välkända Shimano. Deras växellådor med interna växlar vi har är Nexus och Alfine. Den senaste och mest intressanta växellådan är den manuellt växlade Nexus 5, som är specifikt byggd för elcyklar. Det är en starkare växellåda än de tidigare versionerna, just för att klara av kraften från elcyklar och vara tåligare.

shimano-nexus-inter-5-di2-ebike-design
Gate Carbon Drive remdrift system drivlina

Elcyklar med remdrift

Med remdrift befriar du dig från oljiga och rostiga kedjor. Fettfritt, rostfritt och problemfritt. Säg adjö till cykelkedjor med högt underhåll. 

Gate Carbon Drive remdrift

Våra växelsystem Rohloff och enviolo kommer med Gates Carbon Drive™ remdrift. Deras teknologi integreras med motorer från Bosch och Shimano STEPS, som är de motorer vi har i vårt sortiment av elcyklar.

Gates Carbon Drive är en global ledare inom remdrivningsteknik. Det är den remdrift på marknaden som får ut längst körsträcka. Deras kolfiberförstärkta remmar håller längre än traditionella kedjor, behöver aldrig fett och är nästan helt underhållsfria. 

Bromssystem elcyklar

En elcykel är annorlunda än en vanlig cykel och din genomsnittliga hastighet blir högre. I och med att motorerna också är väldigt kraftfulla så behöver du kraftfullare bromsar för att hantera högre fart. Adderar vi även på last med barn, djur och annat viktigt så blir starka bromsar nödvändigt. På våra elcyklar sitter alltid hydrauliska bromsar (jämfört med vajerbromsar). 

magura-mt5-skivbromsar-ebike

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.