Tips vid val av dubbdäck till elcyklar & lastcyklar

Hitta rätt dubbdäck för säkrare cykling i vinter. Läs vår guide här!

Dubbdäck för säkrare elcykling

När det finns så många bra dubbdäck på marknaden är det enkelt att fortsätta cykla genom vintern. För många cykelpendlare är det ett sätt att få träningen gjord, fram och tillbaka från jobbet. Många har också upptäckt fördelarna med elcykel och lastcykel jämfört med att ta bilen överallt.

Men när vintern närmar sig och temperaturen sjunker så börjar halkan komma. Om du vill fortsätta pendelcykla till jobbet eller cykla på helgerna så bör du ändra de vanliga sommardäcken till dubbdäck. Med dubbdäck minskar du risken för att halka, fast även om du har dubbdäck på elcykeln bör du cykla försiktigare än vid sommartid. 

Förutom dubbdäck på cykeln är det viktigt att synas i trafiken. Lampor framtill och baktill samt reflexer är viktigt. Även om många dubbdäck har reflexrand på sidorna rekommenderar vi att du addera reflexer, som runt dina anklar och liknande.

När ska dubbdäcken på? 

När temperaturen nattetid är ner mot nollan bör du byta till dubbdäck. Då känner du dig tryggare på väg till jobbet om det är frostigt på morgonen. Oftast är det i november men det beror såklart på var du bor och hur säsongen ser ut. Bättre tidigare än för sent. Ungefär i mars kan du byta tillbaka till sommardäcken.

Dubbdäck till elcyklar & lastcyklar 

Med elcyklar och el-lastcyklar som har mer vikt och ger mer kraft än en vanlig cykel så blir det extra viktigt att ha bra kvalitet på dubbdäck. Då får du också längre hållbarhet på däcken. Vi erbjuder välkända varumärken som Schwalbe, Soumi Tyres och Continental. 

I ett högkvalitativt dubb- och vinterdäck får du en mjukare gummiblandning för att fungera och ge maximalt grepp i kallare temperaturer. Det blir säkrare vid snäva kurvor på vintern och även under kraftiga inbromsningar. De slitstarka dubbarna är tillverkade i en riktigt hård metal och täcks av ett lager med lite mjukare aluminium för bästa grepp i kylan. 

Ett väldigt populärt dubbdäck vi erbjuder är Schwalbe Marathon Winter Plus. Det har högsta nivån 7 på Schwalbes skala av deras punkteringsskydd SmartGuard och utrustad med upp till 240 dubbar (antal dubbar beror på dimension av däcket). Det är utvecklat med vinteranpassad gummiblandning och lagom mönstring i däcken så att det fortfarande är lättrullat. För ökad synlighet i trafiken har Schwalbe Marathon Winter Plus reflexband på sidorna. Ett klassiskt vinterdäck för cykelpendling.

Dubbdäck med olika mönstring, bredd och antal dubbar. Vi tipsar dig om rätt dubbdäck.

Däckdimension

Däckdimension kan verka lite förvirrande då den har olika beteckningar, men vanligast i Sverige är ETRTO som tex 35-622. 35 är däckets profilbredd i millimeter och 622 är fälgens ytterdiameter (som tex 28 tum). Ett smalare däck ger mindre motstånd medan ett bredare däck kan kännas stabilare.

Många lastcyklar har 20 tum hjul framtill där dimensionen 55-406 ofta passar (55 mm profilbredd), på eldrivna standardcyklar med 28 tum hjul passar ofta storlek 42-622

Viktigt att tänka på vid val av dubbdäck

Titta efter vilken däckstorlek som sitter på din elcykel i dagsläget. När det gäller dubbdäck kan du behöva gå ner något i dimension, då både dubbar och mönstret i däcket, tillsammans med snö, kan göra att din vanliga dimension inte får plats. Säkerställ att det inte kommer ta i skärmar eller ram. 

Vi rekommenderar de något dyrare däcken, då de motstår punkor bättre, har fler dubbar och längre livslängd. Speciellt viktigt för elcyklar. 

När nya dubbdäck sitter på cykeln

Nya dubbdäck behöver köras in så att dubbarna sätter sig i däcket. Därför rekommenderas att köra in däcken på asfalt, ungefär 40 km. Under den perioden är det bra om du pumpar upp däcken till högt lufttryck samt undviker kraftiga inbromsningar och accelerationer där du slirar. Körs de in på rätt sätt ökar du livslängden på dubbdäcken. 

För att få så bra fäste som möjligt kan du ta ner lufttrycket i dubbdäcken efter det är inkört. 

Schwalbe dubbdäck med högsta nivå av punkteringsskyddet SmartGuard för elcyklar.

Montering & Service av elcykel och lastcykel

Vi hjälper gärna till med montering av dubbdäck och om du behöver generell service av cykeln. Vår fysiska butik finns på Drottningholmsvägen 62, Kungsholmen Stockholm. 

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.